Expert: USA:s flygattack var ett allvarligt misstag

USA:s FN-ambassadör Samantha Power. Arkivbild.
USA:s FN-ambassadör Samantha Power. Arkivbild. Foto: Lauren Victoria Burke/TT

Den dödliga flygattacken från USA-koalitionen mot syriska styrkor var ett allvarligt misstag som nu utnyttjas av Ryssland och Assadregimen. Det konstaterar Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan. I efterspelet har Ryssland och Syrien sagt att USA nu hjälper IS, och att mer än 60 syriska soldater har dödats. Australien skriver att landets flygvapen deltog vid anfallet, och framför sina kondoleanser till de dödade och sårade.

Patricia Hedelius, Per Kudo
Publicerad
Annons

FN:s säkerhetsråd har hållit ett snabbinkallat möte med anledning av den USA-ledda koalitionens flyganfall som uppges ha träffat syriska militärposteringar. Vid mötet följde hätska uttalanden dels från Vitalij Churkin, Rysslands FN-ambassadör, som starkt ifrågasatte tidpunkten för bombningarna. Inom bara ett par dagar ska den rysk-amerikanska koordineringen i kriget mot terrorgrupper i Syrien påbörjas.

– Nu använder Ryssland och Syrien den här incidenten till sin fördel. Det är en oerhört känslig tid eftersom planerna är att man inom kort ska samordna alla attacker med USA-koalitionen, konstaterar Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons