Hur kunde det gå så här långt? : en essä om trumpismen och den nya högerkristendomenUrspårad teologi banade vägen för Donald Trump

Foto: Gaspard Le Dem/Sipa USA

Hur kunde så många kristna amerikaner rösta på Donald Trump, när han är så uppenbart skrupelfri? Komplexa eskatologiska trossystem och ren pengadyrkan, menar Pekka Mellergård.

Publicerad
Spricka Förlag
Foto: Spricka Förlag
Annons

När USA:s högsta domstol nyligen beslöt att upphäva domen i fallet Roe mot Wade från 1973, och därmed låta delstaterna själva besluta i frågan om rätten till fri abort, reagerade vissa svenska debattörer med varningar. Snart kan abortmotståndarna slå till även här!

Den sortens reaktioner visar bara hur svårt svenskar ofta har att förstå det amerikanska samhället, trots det massiva inflöde av kulturella uttryck som når oss därifrån. Förutom att abortkritikerna i Sverige är få och marginaliserade, är det ytterst få svenskar som låter abortfrågan väga tyngst när de går till valurnan. Exakt hur oproportionerligt stor laddning abortfrågan har kunnat få i USA, ett land med enorma sociala problem, är nog svårt för oss att föreställa oss.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons