Annons

Resguide: Upptäck Dubrovniks vackra riviera

Dröm dig bort till Dubrovniks riviera.
Dröm dig bort till Dubrovniks riviera.

Vill du bada, njuta av mat, uppleva äventyr eller kultur? Oavsett vad som lockar kommer du finna det på Dubrovniks riviera. Här är platserna du inte vill missa.

"De som söker paradiset på jorden borde komma till Dubrovnik", sa Nobelpristagaren, George Bernard Shaw, för nästan ett sekel sedan. Till och med en Nobelpristagare och stor författare hade svårt att sätta ord på allt som Dubrovnik och dess riviera har att erbjuda. Resmålet är lättillgängligt och lämnar ingen oberörd – här finns helt enkelt något för alla.

Vi börjar i den färgstarka Neretvadalen. Tack vare ett idealistiskt klimat är marken extremt bördig. Här odlas citrusfrukter i mängder och längs med vägarna hittar du flera familjegårdar som säljer sylt och likörer gjorda på lokala frukter. Du kan också avnjuta delikatesser som till exempel grodlår på flera av restaurangerna i området.

Vackra staden Ston.

Vill man fortsätta denna gastronomiska resa är staden Ston ett måste – känd för de största murarna i Europa, men även de äldsta saltbruken. Här serveras delikatessen Ston-ostron och om du törs kan du även testa att äta sjöborrar. Dessa serveras traditionellt med bröd och ett par droppar citronsaft, direkt efter att de plockats upp från havet.

I Cavtat kan du bland annat utforska gamla palats och resterna av en antik romersk teater. Fem kilometer söder om staden hittar du Pasjača Beach, en underbar plats som anses vara en av de vackraste stränderna i området. Om du är vinintresserad måste du besöka halvön Pelješac. Denna världsberömda vinregion har producerat några av de bästa vinerna i världen som Dingač, Plavac Mali och Postup.

Kristallklart vatten.

Länet Dubrovnik-Neretva har så många som 40 skyddade naturområden. En av dessa är ön Mljet National Park – en plats så vacker du inte kommer tro dina ögon. Här är naturen orörd och havet kristallklart. Den äventyrslystne vill inte missa att utforska den vackra Odysseusgrottan. Under sommarsäsongen kommer du hit med utflyktsbåt från Dubrovnik, Korčula, Makarska och Pelješac-halvön. Under lågsäsong går en katamaran från Dubrovnik dagligen till Mljet National Park.

Försök också att hinna med ett besök till Elfaitiöarna. Ögruppen består av åtta öar varav tre är bebodda: Koločep, Lopud och Šipan. Den mest utvecklade av dem är Lopud, en ö med vackra sandstränder. Här kan du sitta i skuggan under palmer eller ta en fika med havsutsikt på hotellet som tidigare var ett franciskankloster.

Prova att segla på ön Korčula.

På Korčula är vegetationen frodig och soltimmarna många. Ön lämpar sig för många olika sportevenemang så se till att testa Buggy Safari när du är här, prova på segling eller kasta dig ner i det Adriatiska havet. Oavsett vilken taverna du väljer kommer du kunna njuta av medelhavsmat när den är som bäst. På ön finns också ett Marco Polo-museum ingen historieintresserad bör missa.

En del av Dubrovniks skärgård som inte ska förbises är naturparken Lastovo. Ön är cirka 10 kilometer lång och består av många vikar och vackra fält. Den som gärna vill ha en aktiv semester kan njuta av fina cykel- och vandringsleder. Staden Lastovo är dessutom en gammal medeltida bosättning med en lång och intressant historia.

Dubrovnik.

Och slutligen har vi såklart Dubrovnik – en stad som få inte känner till. Staden är såklart känd för sina magnifika murar. Men här vilar också historiens vingslag. Genom åren har många städer kallats för ”Medelhavets pärla”, men faktum är att Dubrovnik är originalet. Det var Lord Byron som gav staden detta epitet i samband med hans resa över Medelhavet från Spanien till Istanbul. Trots att staden drabbats av allt från jordbävningar och krig till pest och pandemier förblir Dubrovnik en vacker pärla utan dess like. Staden badar i sol, blommor och apelsin- och citronträd – även under vintermånaderna.

För att få den bästa överblicken av staden rekommenderas det att ta linbanan till toppen av Srđ-kullen. Här får du en fantastisk utsikt av Gamla stan och det djupblå hav som omger den. Ur denna vinkel ser Dubrovnik ut som en liten modell av staden. En bild som kommer stanna kvar i ditt minne en lång stund, även om du glömmer att ta en selfie.