Inget är heligt. Sverige och debatten om yttrandefrihetenDubbla måttstockar – eller får allt sägas?

Är Rasmus Paludans rätt att kränka muslimer tyngre än samhällets rätt till skydd från upplopp, frågar sig Ann Heberlein efter att ha läst Sakine Madons nya bok.
Är Rasmus Paludans rätt att kränka muslimer tyngre än samhällets rätt till skydd från upplopp, frågar sig Ann Heberlein efter att ha läst Sakine Madons nya bok. Foto: Fredrik Persson/TT

När andra har dubbla måttstockar är Sakine Madon kompromisslös: allt får sägas. Hennes bok är ett viktigt bidrag till diskussionen om yttrandefrihet, tycker Ann Heberlein – som dock tror att en värld utan något heligt vore fasansfull.

Ann Heberlein
Publicerad
Annons

Sällan har väl en bok släppts mer vältajmat än Sakine Madons appell för yttrandefrihet. Mitt i den upphettade diskussion som uppstått i kölvattnet av Rasmus Paludans koranbränningar levererar Madon en rad argument för yttrandefrihet och mot inskränkningar av densamma.

Sakine Madon är ett välkänt namn bland alla som intresserar sig för svensk inrikespolitisk debatt. En av de frågor hon skrivit mest om är just yttrandefrihet. Hon var en av dem som tydligast försvarade Lars Vilks när det begav sig, hon har försvarat nazisters rättighet att demonstrera liksom fotografen Elisabeth Ohlson Wallins rätt att porträttera Jesus på ett sätt som inte faller alla kristna på läppen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons