ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionTv-serier

Obi-Wan Kenobi

”Obi-Wan Kenobi” – fest för ”Star wars”-nördar

 Ewan McGregor spelar återigen Obi-Wan Kenobi.
Ewan McGregor spelar återigen Obi-Wan Kenobi. Foto: Disney+

Ewan McGregor är utmärkt när han återvänder till rollen som bruten jediriddare. Den nya ”Star wars”-serien på Disney+ är inte banbrytande – men trivsam. De mest nördiga entusiasterna lär bli nöjda.

Julia Finnsiö
Publicerad

För länge sedan, i en galax långt, långt bort, spelades den skenbart excentriska gubben Obi-Wan Kenobi av Alec Guinness. Med tiden, som ofta är ur led när det kommer till ”Star wars”, kom en yngre version att skildras av Ewan McGregor. Då, i filmerna som kom 1999–2005‚ fick vi följa hur Obi-Wan träffade underbarnet Anakin Skywalker och på sin mästares inrådan antog pojken som sin lärling. Ett band växte mellan dem, men när pojken blev äldre valde han hatets väg, och vänskapen fick ett tragiskt slut.

I ”Obi-Wan Kenobi” träffar vi Obi-Wan igen, tio år senare: han är en bruten man, plågad av minnen. De få jediriddare som lyckades undkomma utrotning jagas, och Obi-Wan håller sig gömd under pseudonymen Ben. På ökenplaneten Tatooine lever han en monoton och melankolisk tillvaro – arbetar, reser till och från jobbet, och försöker hålla ett öga på den unga Luke Skywalker. Han är desillusionerad. Hans lärling omvändes till mörkret, och Obi-Wan lämnade honom att dö på en lavabrinnande sluttning.

Laddar…