ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Allt att vinna på nytt sätt att odla”

Växter som klöver och lusern lagrar in kol både i matjorden och i de djupare delarna av marken, skriver artikelförfattarna.
Växter som klöver och lusern lagrar in kol både i matjorden och i de djupare delarna av marken, skriver artikelförfattarna. Foto: Helena Landstedt / TT

En omläggning till ekologiskt jordbruk med ett kretslopp med vallodling skapar stora fördelar, vilket vi kan visa i en ny studie. Det skriver Artur Granstedt och Olof Thomsson.

Publicerad

Om vi ska klara 1,5-gradersmålet måste vi åstadkomma en nettominskning av våra totala klimatutsläpp med 80-90 procent. Då måste alla sektorer i samhället göra stora förändringar och inte bara fortsätta ungefär som tidigare. Det gäller inte minst livsmedelssektorn som svarar för en fjärdedel av de totala utsläppen genom förbrukning av fossila resurser, alltför intensiv storskalig djurhållning som släpper ut klimatgaser samt markförstöring genom produktion av kött och fodermedel genom avskogning i andra delar av världen. Istället skulle jordbruket kunna bidra till att minska den globala uppvärmningen genom ökad självförsörjning och ökad bindning av kol ur atmosfären.

Laddar…