RecensionNya romaner

UrkällanEtt titthål rätt in den polska samtidslitteraturen

Barbara Klicka, född 1981, är poet och författare. Hon debuterade 2000 med diktsamlingen ”Wrażliwiec”.
Barbara Klicka, född 1981, är poet och författare. Hon debuterade 2000 med diktsamlingen ”Wrażliwiec”. Foto: Dominika Dzikowska

Efter en cancerbehandling måste Kama tillbringa en tid på kurort – en plats som snart framstår som allt mer märklig och skrämmande. Emi-Simone Zawall har läst polska Barbara Klickas roman ”Urkällan”.

Publicerad
Prosak förlag
Foto: Prosak förlag
Annons

Under kommunismens dagar hade polska medborgare rätt till betalda veckolånga vistelser på landets kurorter. Varje år skickades de till sanatorier eller statliga hotell vid havet, i bergen eller inåt landet för att andas frisk luft, bada varma gyttjebad, dricka mineralvatten och vila sig. Var de sjuka eller hade särskilda behov kunde vistelserna förlängas – ibland i flera månader. 

I dag har många av dessa anläggningar förvandlats till moderna spaverksamheter som lockar turister med massage och avkoppling. Samtidigt fortsätter de medicinska traditionerna kring saltets, ångans och gyttjans gynnsamma effekter på kroppen att förvaltas av polska försäkringssystem och diverse friskvårdsprogram. Den kurortskultur som man i Sverige kanske mest förknippar med första halvan av 1900-talet lever alltså kvar, om än i en mer vardaglig tappning. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons