RecensionNya filmer

OmständigheterTidlöst franskt drama imponerar

Väninnorna (Louise Orry-Diquéro, Luàna Bajrami) blir viktiga för Anne (Anamaria Vartolomei) när hon upptäcker att hon är gravid.
Väninnorna (Louise Orry-Diquéro, Luàna Bajrami) blir viktiga för Anne (Anamaria Vartolomei) när hon upptäcker att hon är gravid. Foto: Njutafilms

Anne vill avsluta sin oönskade graviditet, vilket inte ses med blida ögon i 1960-talets Frankrike. ”Omständigheter” har använts som slagträ i den nutida debatten för fri abort, men är större och mer nyanserad än så.

Publicerad
Ingen vill hjälpa Anne (Anamaria Vartolomei) att genomföra en abort och hon blir allt mer desperat.

Ingen vill hjälpa Anne (Anamaria Vartolomei) att genomföra en abort och hon blir allt mer desperat.

Foto: Njutafilms
Annons

Att vara i ”omständigheter” på 1960-talet var verkligen ingen smärtfri tillställning – vare sig i Frankrike eller i Sverige, som båda fick fri abort först 1975. Särskilt begränsande var det förstås med en oönskad graviditet, som för den tonåriga huvudpersonen i Audrey Diwans ”Omständigheter”.

Filmen, baserad på Annie Ernaux självbiografiska roman ”L’événement” från 2000 (”Händelsen”, ej översatt till svenska), vann Guldlejonet i Venedig i höstas och har sedan dess satt stora avtryck i festivalvärlden. Den anses viktig i kampen för fortsatt aborträtt, mot bakgrund av länder som överväger inskränkningar. I det ljuset kan man för all del betrakta filmen, och kanske har det varit lättare för regissören att skrida till verket med de motiven. Men det hindrar inte att filmen är större än så.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons