Sympati för djävulen”Litterärt självmål om Biskops-Arnö”

Johan Heltnes nya bok innehåller utförliga redogörelser från hans tid på författarutbildningen på Biskops-Arnö.
Johan Heltnes nya bok innehåller utförliga redogörelser från hans tid på författarutbildningen på Biskops-Arnö. Foto: Scandphoto/Alamy

Johan Heltne lanserar en tes om det litterära etablissemangets låga takhöjd och trånga åsiktskorridor. Alexandra Borg finner dock inga övertygande belägg för detta i hans nya bok. Texten faller på eget grepp och blir ett litterärt självmål.

Alexandra Borg
Publicerad
Annons

Sympathy for the devil” är en av Rolling Stones mest berömda låtar, en rockig samba med handtrumma och wooande bakgrundskör. Inspelad märkesåret 1968 skar den rakt in i den turbulenta samtiden. Att bandet anklagades för satanism spädde självklart på sensationen. Med referenser till Baudelaire och Bulgakov öppnar texten för flera tolkningar; en av bandmedlemmarna säger i en intervju att den uppmanar till strid mot den ondska som finns mitt ibland oss: ”Konfronterar vi Djävulen får han inga jobb.”

Varför Johan Heltne valt Stones låt som titel på sin nya bok är oklart. ”Sympati för djävulen” är förvisso en provokation, men saknar den lekfulla tvetydigheten i Jaggers låttext. Snarare är dagordningen dogmatisk, med många ärenden: han avfärdar metoo, lyfter fram feminismen som totalitär doktrin och ifrågasätter konstnärliga folkhögskolor som utbildningsform. Slutsatsen, att samtidslitteraturen är ängslig och lider av ett ”godhetskomplex”, saknar övertygande argument.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons