Satsar på ny marknad: ”Har blivit uppvaktade”

Foto: Axel Hilleskog

Kundtillväxt på 20 procent – varje månad. Då fattar riskkapitalet intresse. När tävlingen Framtidens entreprenör 2021 drar i gång, är fjolårets vinnare redan exempel på framgång. Nu lanseras barnboksappen Boksnok även i Tyskland.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

Det är snart ett år sedan Monica Fagraeus höll sin vinnande presentation av start up-bolaget Boksnok och tog titeln “Framtidens entreprenör 2020”. Då visste hon inte vilken snabb resa som hennes företag Boksnok hade påbörjat.

I dag, tio månader efter segern, pågår lanseringen av barnboksappen i Tyskland. Antalet anställda som i fjol bara var företagets grundare – fyra KTH:are som hade en teknisk lösning på en lucka i förlagsmarknaden – har nu vuxit till tio personer, och fler anställningar är på gång.

Antalet anställda hos Boksnok ökar snabbt. Laura Grotjohann är från Berlin och sköter företagets internationella pr. Foto: Axel Hilleskog

Ny i teamet är till exempel Laura Grotjohann från Berlin som blixtsnabbt lärt sig flytande svenska. Det är hon som nu sköter pr när Boksnoks interaktiva versioner av svenska barnberättelser kommer i tysk tappning.

– Svenska barnböcker är ju stort i Tyskland. Ta bara Alfons Åberg som heter Willi Wiberg på tyska, berättar hon.

Sedan i januari hittar man Boksnoks kontor i centrala Stockholm. Adressen är Tegelbacken där e-sparkcyklar i drivor bekräftar att Boksnok blivit granne med Voi. Precis som många andra start up-bolag sitter man hos Stayaround, ett coworking-företag som tecknat ett stort rivningskontrakt på fastigheten som ligger vägg i vägg med Sheraton. Inredningen utgörs av billiga möbler av plywood, i väntan på att Sveriges regioner och landsting ska riva och bygga nytt.

Annons
Annons
Monica Fagraeus är en av fyra grundare av Boksnok som snabbt fick in kapital efter att i fjol ha vunnit Framtidens entreprenör. Foto: Axel Hilleskog

– Vi sitter här året ut, men det blir knappast svårt att hitta nytt kontor, säger Monica Fagraeus.

Kort efter att Boksnok tog hem SvD:s och Carnegies utmärkelse Framtidens entreprenör 2020, klev svenska affärsänglar in i barnboksappen. Det var i december i fjol.

– Vi tog in tre miljoner kronor, bland annat genom Joachim Hedenius från Kry samt Johan Bendz och Peder Stahle som var med och startade Izettle.

Och nu rullar det på.

– Hur vi ska gå vidare på den tyska marknaden har vi stenkoll på, säger Monica Fagraeus lite hemlighetsfullt.

Fick ni draghjälp av att vara med i tävlingen Framtidens entreprenör?

– Ja, självklart. Uppmärksamheten som kommer med den typen av tävlingar är fantastisk, jag rekommenderar alla att vara med om man kan. Det gäller förstås att fokusera på att få sitt eget bolag att sticka ut i tävlingen och kunna formulera affärsidén så att andra lyssnar. Vi lyfte fram samhällsproblemet att skärmtiden bara ökar, att barn i dag läser för lite och att Boksnok har en lösning på det, säger Monica Fagraeus och fortsätter:

– Det var också bra för oss att få den coachning som ingår, och som var en heldag om hur man presenterar ett bolag för investerare och att vi fick rådgivning som öppnade dörrar.

Framtidens Entreprenör 2022 - Carnegiecarnegie.se
Annons
Annons

Den digitala marknaden för barnböcker är enligt Boksnok enorm. Globalt räknar man med 650 miljoner hushåll med småbarn i världen. Och att då ha en skalbar affärsidé där samma tekniska plattform kan distribuera kvalitativa läsupplevelser i hela världen, möter intresse.

– Sedan i fjol har vi blivit uppvaktade, även internationellt. Det är inte svårt att hitta investerare som tycker att Boksnok är spännande. Vi är öppna för dialog men det gäller att hitta rätt partner vid rätt tidpunkt, konstaterar Monica Fagraeus.

Vad är det tuffaste med att vara entreprenör och dra i gång en ny affärsidé?

– Att hinna med allt. Inget går så snabbt som när man är ett start up. Det är en jättekul utmaning men med ständig tidsbrist. Vi är ju fortfarande ganska få i bolaget och har inte oändligt med timmar. Som entreprenör måste man säkerställa att man prioriterar det viktigaste.

Hon ger tre tips till andra entreprenörer:

– Att våga välja bort för att kunna fokusera på rätt saker, att sätt upp stora mål som man verkligen brinner för, och att såklart fira sina segrar, stora som små.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons