Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Framtidsspanaren: Vem vill inte vara överkvalificerad?

Ålderism-aktivisten slår hål på en av arbetslivets mest irriterande klyschor.

Text: John Mellkvist - 6 juli 2018
Annons

Rädslan för erfarenhet är ett utbrett problem. Donald Trump satte skräck i många när han berättade att han inte avsåg att förbereda sig inför toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Han sköt från höften alltså, i ett möte som höll en hel värld sömnlös. Symptomatiskt, i en tid då man inte får vara överkvalificerad.

På en bjudning nyligen kom en bekant fram och berättade att hon läser mina texter om ålderism i Perfect Guide och att hon kan relatera till dem genom sin man – en mycket meriterad IT-chef, 55 år, som sökt jobb en tid.

Han har redan fått höra de flesta ålderistiska svepskäl. Rekordet var 12 minuter efter inskickad ansökan, ungefär så lång tid det tog att hitta personnumret. I ett annat fall hade han kallats till en intervju för en intressant tjänst på ett av Sveriges mest kända storbolag. Där hade chefen på företaget inlett med en av rekryteringsbranschens vanligaste klyschor:

”Jag ska inte dra ut på det. Du är överkvalificerad.”

Varför väljer vi medvetet bort erfarenhet och trygghet? Vad får oss att tycka det är en dålig idé att rekrytera någon som har mer än vad som krävs? Det är en gåta.

Annons
Annons

Varför gör inte fler som bilmärket Jaguar, som övertalade sin utvecklingschef Wolfgang Ziebart att inte pensionera sig utan istället jobba fram den första elbilen från ett etablerat bilmärke? Modellen – I-Pace – har gjort braksuccé bland kännare och motorjournalister.

Erfarenhet är en efterfrågad tillgång – men ett relativt begrepp. Ofta står det i platsannonser att man söker en erfaren person, med tillägget 3-5 år. Med en så snäv syn på erfarenhet är det svårt att se någon med 30 års erfarenhet som annat än överårig.

Ett jobb är så mycket mer än en arbetsuppgift och en lön. Det är identitet, trygghet, vänskap, självkänsla, självförtroende, vardag, en start på något nytt, en väg tillbaka – och inte minst känslan av att vara behövd. Den sista punkten är oerhört viktig för oss, och blir rimligen starkare om vi har mer att ge än vad som krasst förväntas.

Så undvik inte överkvalificerade människor, utan sök aktivt upp dem, anpassa deras roller och visa dem förtroende. Gör som Spotify.

När Barack Obama blev tillgänglig på arbetsmarknaden igen, skräddarsydde den svenska musiktjänsten en platsannons – ”President of Playlists” – för att attrahera den musikintresserade expresidenten. Obama, som är en flitig användare, hade lite skämtsamt sagt att han gärna skulle jobba på företaget efter sin tid i Vita huset. Och varför inte? Sannolikt skulle han vara överkvalificerad och sannolikt skulle han också få gå ner i lön. Men vad gör det om man är motiverad, passionerad eller bara känner sig redo för ett nytt steg i livet?

John Mellkvist är PR-konsult och framtidsspanare på Mindmakers PR, och har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att minska ålderismen.

Annons