ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Hälsa

Överläkare Christofer Grimås: “Därför fungerar inte din diet”

Kämpar du också med en diet som inte verkar fungerar? SPG har frågat Christofer Grimås, överläkare på Nordiskt Centrum för Kirurgi, om våra vanligaste dieter och hur effektiva de egentligen är.

Text: Olivia Hagéus - 5 december 2017
Annons

I vårt samhälle florerar ständigt nya dieter på internet och i kokböcker. Den ena efter den andra utlovar snabba resultat och effektiv viktnedgång.

– Det finns mängder med dieter som utlovar otroliga resultat. De har ofta ett unikt namn och tillvägagångssätt, så som LCHF eller 5:2. Böckerna kring dem säljer för hundratusentals kronor och många blir besatta av idén att de hittat ett helt nytt koncept som ska hjälpa dem, säger Christofer Grimås.

Enligt livsmedelsverket är den ideala dieten den så kallade tallriksmodellen som inkluderar fibrer, kolhydrater och protein. Fördelningen kan variera utifrån hur mycket man rör på sig eller efter olika behov, men grunden är densamma.

– Många av de nya dieter som bli populära är egentligen bara samma koncept som tallriksmodellen fast under ett nytt namn. De marknadsför sig själva genom att låta extrema, men en bit in i dieten planar de ut till att bli helt vanlig, nyttig mat. Ta LCHF exempelvis, det du gör är att utesluta livsmedel som socker, bröd och torkad frukt … Egentligen är det inte så konstigt att man går ner i vikt, då.

Annons
Annons

Christofer berättare vidare om fenomenet 5:2:
– Det är en väldigt grundläggande idé, men med ett nytt namn. Under stenåldern var det vanligt att människan kunde gå flera dagar utan att få tag i mat så kroppen är van vid tillfällig fasta. Men 5:2-dieten fungerar ju inte om du äter 500 kalorier två dagar i veckan och sedan snabbmat och sötsaker resten av veckan.

– Vi vill alltid testa något nytt och revolutionerande men egentligen borde vi lyssna på ren fakta när det kommer till nya livsmedel och dieter – som när WHO uppmanar till ett minska konsumtionen av rött kött. Det är något att ta på allvar.

Så vad är den idealiska dieten?
– Den som utgår från vad din kropp behöver. Alla är olika, vissa tränar och måste få i sig mer kolhydrater, andra rör sig inte alls och kan må bra av att äta mer fibrer. Undvik det du vet är onyttigt – som socker, snabbmat och dåliga fetter. Vi glömmer ofta att lyssna på vår kropp. Det är trots allt det viktigaste.

Christofer Grimås är överläkare och dubbelspecialist inom allmänkirurgi samt barn och ungdomskirurgi.

Annons