RecensionScenvår 2018
Skor och kärlek – härlig historielektion om Örebro
Örebro länsteater bjuder en härlig storsatsning om hemstaden och dess 1900-talshistoria. Här blandas slit på skofabriker, frikyrkomöten och humor med en politisk diskussion om arbetsliv och värdighet.
Året är 1916. Missväxt och arbetslöshet. Svenskarna emigrerar till USA – men alla har inte pengar till en biljett. På en grusväg traskar två smålänningar, en far och en dotter, på väg till den enda dröm man har råd med: Örebro, där man gör skor och bryter malm. Där hittar man jobb, där väntar framtiden. Örebro med sina 34 skofabriker och sina gruvor är möjligheternas plats mitt på Närkeslätten.
Dramatikern Lucas Svensson har skrivit ett sceniskt epos om Örebros 1900-talshistoria – från hungerperioden före första världskriget, över folkhemseran till idag. Det har blivit ett fyra timmar lekfullt, teatralt drama som rymmer politisk diskussion, en rad människoöden men också mycket, och fyndig humor. Han har skapat berättarteater där ensemblen på tio personer raskt skapar ett vimmel av roller på arbetsplatser och frikyrkomöten. Det är en storsatsning och en härlig, sevärd färd genom ett svenskt 1900-tal.