ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Skjuta upp eller inte – så gör du med bostadsvinsten

Uträkning: Nya regler har ändrat förutsättningarna för den som flyttar till något billigare och vill begära uppskov på vinsten. Bestämmelserna infördes vid förra årsskiftet – men hur fördelaktiga är de egentligen i dagens ränteläge? SvD:s Frida Bratt har räknat på hur du kan tänka.

Frida Bratt
Publicerad
Annons

För ett år sedan införde regeringen nya regler för uppskov. Dels slopades taket för uppskovet (på 1,45 miljoner kronor) under en fyraårsperiod, dels infördes ett nytt sätt att beräkna uppskovets storlek för den som flyttar till något billigare.

Tidigare har uppskovets storlek beräknats genom att prisskillnaden mellan två bostäder räknas av från vinsten, en beräkning som fortfarande gäller den som flyttar till något dyrare (även om taket slopats under en fyraårsperiod). Men flyttar du till något billigare beräknar du numera uppskovet som en kvotandel av vinsten. Kvoten beräknas som den nya bostadens inköpspris som andel av försäljningspriset för den gamla bostaden. På detta sätt kan du skjuta upp ett större uppskov.

Laddar…