Här är Trumps inre krets: hökar och hackkycklingar

Foto: Olivier Douliery/IBL

Många har gått självmant och andra har sparkats, som justitieminister Jeff Sessions. De som är kvar håller antingen en låg profil eller hyllar öppet den amerikanske presidentens nationalistiska ideologi och stil.

TT
Publicerad
Annons

Den djupt religiös, ”den vuxne i rummet”, den hårdföre höken, ”trumpviskaren”, den superlojala, den ärkekonservative och den fyrstjärniga generalen – här är järngänget som USA:s president Donald Trump omger sig med.

Den djupt kristne tidigare Indianaguvernören och kongressledamoten är en favorit bland moralkonservativa och ses bland dem som en garant för att den impulsive Trump inte går för långt. Mike Pence är uttalad abortmotståndare, evolutionsförnekare och motståndare till samkönade äktenskap. Han har troget stått vid Trumps sida, även under krisen 2016 då Access Hollywood-inspelningarna – på vilka Trump sexskröt om kvinnor – blev kända. Men i Washington DC viskas det om att Pence bidar sin tid, att han är redo att ersätta eller ta över efter Trump, om han skulle välja att inte ställa upp i valet 2020. Bland konservativa kristna göds tesen att Gud använder Trump för att bana väg för en sann man av tro, rapporterar CNN och lägger till att presidentämbetet varit Pences dröm sedan han var tonåring.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons