ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
I nära trettio år (1925 – 1954) bedrev Fogelstadgruppen Kvinnliga medborgarskolan på Lilla Ulfåsa i Julita. Här föreläste feministiska pionjärer som Moa Martinson och Elin Wägner. En del av undervisningens demokratiprojekt  var att lära kvinnor från alla samhällsskikt att tala offentligt och våga göra sin röst hörd. Bland annat skapades Kom te Måtta, en fiktiv kommun där det bedrevs rollspel. På bild: Några av deltagarna utklädda till allt från bagare till smed.
I nära trettio år (1925 – 1954) bedrev Fogelstadgruppen Kvinnliga medborgarskolan på Lilla Ulfåsa i Julita. Här föreläste feministiska pionjärer som Moa Martinson och Elin Wägner. En del av undervisningens demokratiprojekt var att lära kvinnor från alla samhällsskikt att tala offentligt och våga göra sin röst hörd. Bland annat skapades Kom te Måtta, en fiktiv kommun där det bedrevs rollspel. På bild: Några av deltagarna utklädda till allt från bagare till smed. Foto: Ur kulturföreningen Fogelstads utställning.

Facebook-uppropet: de vill rädda feministernas högkvarter

Huset där feminismens pionjärer drev medborgarskola är till salu. Ett kulturarv riskerar att försvinna.
– Det värsta vore om någon köper det för att sedan riva det, säger kulturjournalisten och författaren Ulrika Knutson.

Ylva Lagercrantz Spindler
Publicerad

I orörd pudersnö ligger Lilla Ulfåsa och gnistrar, mitt i hjärtat av Sörmland och granne med huvudbyggnaden Fogelstad. Inne i den slitna och utkylda 1800-talsbyggnaden är det bara några detaljer som minner om den tid som flytt. Sådant som en skrivmaskin av märket Underwood och en hög kvarglömda affischer med rubriken ”Frisinnade kvinnors Riksförbund”.

För ett par decennier sedan var det mer liv i det femton rum stora huset. 1925–1954 höll Fogelstadgruppen till här och drev Kvinnliga medborgarskolan, i samma hus som nu är ute till försäljning. Kulturpersonligheter som Moa Martinson och Elin Wägner höll föreläsningar om kvinnorätt – när de inte hjälpte till att skriva i gruppens veckotidning Tidevarvet.

Laddar…