ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Björn Lindahl:

Reste till Iran med ung kvinna – minister avgår

Björn Lindahl

Norges fiskeriminister Per Sandberg avgår. Han har utan att informera regeringen eller säkerhetstjänsten rest på semester till Iran. Han reste dit med en ung iransk kvinna som fått asyl i Norge efter att hon tidigare har flytt från landet.

Björn Lindahl
Publicerad

OSLO Sandbergs plötsliga intresse för Iran visar hur oförutsägbar politik kan vara. Han hör till den mest populistiska och invandringskritiska flygeln av fremskrittspartiet. Hans resa blev känd när den norsk-iranska kvinnan, Bahareh Letnes som är 28 år, lade ut bilder på sin Facebooksida från resan med Sandberg, som är 58 år.

Per Sandberg lämnar nu både jobbet som fiskeriminister och posten som vice partiledare. Han kom hem efter fjorton dagar i Iran den 30 juli. Efter att först ha försökt bagatellisera det som hänt har han beklagat att han reste utan att informera det egna departementet eller statsminister Erna Solberg. Han har också beklagat att han tog med sig sin jobbtelefon, vilket är emot säkerhetsreglerna. Han har vägrat svara på om den norska säkerhetstjänsten ställt honom frågor om Bahareh Letnes och varför hon har så goda förbindelser med Iran.

Laddar…