ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Vikingamyten bör kastas på historiska soptippen

”Under vikingatiden erövrade vikingarna stora delar av Irland, men de sägs ha kastats ut av den iriske storkungen Brian Boru i slaget vid Clontarf år 1014. Så står det i många gamla böcker. Men det finns också folk som påstår att det inte är sant, att Brian inte alls kastade ut vikingar och att slaget vid Clontarf handlade om något helt annat. Vad är sant?”

Dick Harrison
Publicerad

Hela historien om att Brian Boru skulle ha krossat vikingaväldet vid Clontarf är en nationalistisk myt som kan och bör deponeras på den historiska soptippen. I traditionell irisk-nationalistisk historieskrivning har man uppfattat drabbningen, som skall ha utkämpats den 23 april 1014, som en vattendelare. Då skall kung Brian Boru, till priset av sitt liv, ha besegrat vikingarna en gång för alla, varefter deras skräckvälde på ön var över.

I själva verket utkämpades slaget vid Clontarf mellan Brian Boru och irer från Laigin (dagens Leinster) som vägrade acceptera hans krav på överhöghet. Nordbor, och på Irland födda ättlingar till nordbor, stred på båda sidor. Trots att vikingakungen av Dublin tillhörde förlorarna bestod det nordiska väldet över staden ända till 1171.

Laddar…