”Sverige behöver underlätta för minoritetsstyren”

Efter att Ulf Kristersson (M) röstades ner som ny statsminister kommer riksdagen att rösta om Stefan Löfven (S). Omröstningen är beräknad att ske i veckan, så länge inte Löfven begär att få mer tid på sig.
Efter att Ulf Kristersson (M) röstades ner som ny statsminister kommer riksdagen att rösta om Stefan Löfven (S). Omröstningen är beräknad att ske i veckan, så länge inte Löfven begär att få mer tid på sig. Foto: Lars Pehrson

Det är problematiskt om Sverige är på väg in i en period där det tar lång tid för partierna att bilda regering. När nästa regering till slut finns på plats bör riksdagen fundera på hur vi ska undvika att Sverige står utan styre även efter nästa riksdagsval, skriver statsvetarna Hanna Bäck och Johan Hellström.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det har gått över 80 dagar sedan valet och ännu har Sverige inte en ny regering. Detta är ett nytt svenskt rekord då det aldrig tagit mer än 25 dagar för en svensk regering att bildas efter ett riksdagsval. Det tidigare rekordet hölls av Thorbjörn Fälldins andra borgerliga regering som bildades efter valet 1979. Att en regering bildas relativt fort, och att landet inte styrs av en övergångsregering under en lång period, samt att den regering som bildas kan genomföra en viss politik och har förmågan att överleva olika kriser, är av avgörande betydelse för vår parlamentariska demokrati.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons