ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Våld är vardag för flickor i krigets Sydsudan

Många tonårsflickor i Sydsudan har svårt att gå i skolan. Skolan är viktig av flera orsaker, inte minst för att de minskar risken för att barnen blir bortgifta. Men många skolor är förstörda, på andra håll är vägen till skolan för farlig. För en del flickor är skolavgifter och hårda krav på att delta i hushållsarbetet hinder som försvårar skolgången.
Många tonårsflickor i Sydsudan har svårt att gå i skolan. Skolan är viktig av flera orsaker, inte minst för att de minskar risken för att barnen blir bortgifta. Men många skolor är förstörda, på andra håll är vägen till skolan för farlig. För en del flickor är skolavgifter och hårda krav på att delta i hushållsarbetet hinder som försvårar skolgången. Foto: Stuart Coles/Plan International/TT

För flickor och unga kvinnor som växer upp i Sydsudan är våldet ständigt närvarande.

Många lever också med en oro att säljas som barnbrudar, visar en rapport från Plan International som intervjuat 250 flickor och unga kvinnor i det krigshärjade landet.

TT TT
Publicerad
Annons

Ingen flicka lämnas oberörd av kriget i Sydsudan. I rapporten, där flickor i åldern 10–19 intervjuats, vittnar samtliga om att hotet om våld påverkar deras dagliga liv.

– Det är fruktansvärt tufft att vara tonårstjej i en sådan här miljö, säger Agnes Björn, humanitär chef på Plan International Sverige.

Laddar…