ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionScenvår 2018

Birgit Nilsson 100 år

Stemme är Nilssons självklara tronföljare

Nina Stemme, här på hyllningskonserten på Göteborgsoperan. Även på Kungliga Operan är hon kvällens clou, skriver Bo Löfvendahl.
Nina Stemme, här på hyllningskonserten på Göteborgsoperan. Även på Kungliga Operan är hon kvällens clou, skriver Bo Löfvendahl. Foto: Sören Håkanlind

Operorna i Stockholm och Göteborg slåss om vem som bäst hyllar Birgit Nilsson. Nu har de ordnat varsin jubileumskonsert, bägge med Nina Stemme. Men måste det vara en tävling? SvD:s Bo Löfvendahl gillar olika.

Bo Löfvendahl
Publicerad

Nog är Birgit Nilsson värd en hyllningskonsert, för att inte säga flera! Och det är precis vad hon har fått. I torsdags, på själva födelsedagen den 17 maj, gav först Göteborgsoperan en storslagen konsert. Den sändes direkt i radions P2 och dessutom på SVT, där den fortfarande finns tillgänglig på SVT Play, ända till i november.

Kungliga Operans planering var sen i starten men de tog igen det på upploppet. Stockholmskonserten sändes direkt på lördagskvällen till landets operabiografer och dessutom över det europeiska nätverket Operavision. Tävlingsinstinkten lyser om bägge husen, inte så viktigt för publiken kanske men med den stora fördelen att bägge konserterna nu har blivit allmänt tillgängliga. En poäng är just att de blev så olika.

Laddar…