”Söder var ingen tjusig plats på 60-talet”

Småflickmorden, kanyler på Mariatorget och bad i köksbaljan. SvD-läsaren Lotta Larsson berättar om hur det var att växa upp på Söder på 60-talet. En annan läsare berättar om det spännande livet i Klara-kvarteren på 1940-talet. Här följer några samlade historier och bilder från läsare – äldre tiders Stockholms får både ris och ros.

Johan Lindberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Läsaren Lotta Larsson vill ge lite perspektiv till dagens Stockholm: ”Många hävdar att det var bättre och tryggare förr i Stockholm, men det är inte sant. Jag växte upp på Södermalm på 60-talet och det var långt ifrån nån tjusig och trygg plats. Vi hade förvisso både varmt och kallt vatten och centralvärme men inte dusch eller badrum och badade i balja i köket. Och naturligtvis inte hiss eller tvättmaskin eller ens tvättstuga i huset. Tvättade gjorde man på tvättomaten eller så fick mamma vackert koka upp vatten och tvätta i köket och sen hänga tvätten på tork på vinden. Det fanns begränsningar om var man fick vara. Småflicksmorden, bland annat i Vitabergsparken, var skräckinjagande.

Vi var strängt förbjudna att prata med farbröder som vi inte kände och vi fick naturligtvis inte följa med någon. Sen var ju risken för barn att åka på en utskällning eller en örfil också av vuxna utanför familjen mycket större än vad den är nu. Mot mitten av 60-talet började det finnas kanyler på Mariatorget och vi fick lära oss att inte bara vara på vår vakt gentemot "fullgubbar" utan också för narkomaner. Trafiken var farlig, dubbelriktad på smala gator där bilar stod parkerade åt bägge håll.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons