Bland Bust omslagskvinnor märks bland andra skådespelarna Busy Philipps, Laverne Cox och Krysten Ritter.
Bland Bust omslagskvinnor märks bland andra skådespelarna Busy Philipps, Laverne Cox och Krysten Ritter. Foto: Staffan Löwstedt

Donald Trump har gett ny fart åt feminismen

Med vass feministisk penna har det amerikanska magasinet Bust i 25 år utforskat populärkulturen. I ett USA där kvinnor återigen måste kämpa för sina grundläggande rättigheter är tidningen mer relevant än någonsin.

Publicerad

I ett kontorshus på 36:e gatan i Brooklyn sitter en tidningsredaktion i tårar. Tillsammans tittar de på förhöret med domare Brett Kavanaugh, president Trumps val till den tomma platsen i Högsta Domstolen. Doktor Christine Blasey Ford har vittnat om det sexuella övergrepp han ska ha utsatt henne för när de var tonåringar, och Kavanaugh är rasande. Han håller sitt försvarstal som ett sårat djur, och får stöd av republikanska senatorer som är – om möjligt – ännu argare än Kavanaugh.

Redaktionen i Brooklyn består uteslutande av kvinnor. De är förtvivlade, för som journalister på det feministiska magasinet Bust befinner de sig på andra sidan om den väldiga ravin som delar det politiska landskapet i USA, hösten 2018. En av dem är 22-åriga Lydia Wang, som jobbar som bloggredaktör.