ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Professor: Miljardbyggen av sjukhus i Stockholm är olagliga

Det saknas giltiga beslut för sjukhusinvesteringar på nästan 10 miljarder kronor i Stockholmslandstinget. Landstingets fastighetsbolag har utan befogenheter skrivit kontrakt med flera byggföretag om de strategiska investeringar som pågår vid akutsjukhusen.

– Det står i strid med kommunallagen. Det är beslut som bara politikerna kan fatta, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Fredrik Mellgren
Publicerad

Just nu görs några av de allra största investeringarna i Stockholmssjukvården. Och då handlar det inte om upphandlingen av Nya Karolinska i Solna – utan om de omfattande investeringar som sker på de övriga sjukhusen.

SvD kan i dag avslöja att minst tio stora byggprojekt, tillsammans värda 9,7 miljarder kronor, har upphandlats på ett sätt som strider mot kommunallagen. Här finns fyra kontrakt på över en miljard vardera varav det dyraste på två miljarder gäller en helt ny byggnad på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Andra om- och nybyggnationer görs på exempelvis Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus.

Laddar…