Kemvapen ska förstöras inom ett år

Syriens kemiska vapen ska vara förstörda till mitten av 2014. Den överenskommelsen nådde USA och Ryssland i Genève på lördagen, och därmed är bombhotet mot Syrien undanröjt för en tid framöver. Men frågan om våld ifall Assadregimen inte följer avtalet är ännu oklar. Det är också osäkert om avtalet kan genomföras mitt under inbördeskriget.

Publicerad
Annons

Efter tre dagars intensiva diplomatiska förhandlingar i Genève enades USAs utrikesminister John Kerry och hans ryska kollega Sergej Lavrov på lördagen om ett ramavtal för hur Syriens kemiska vapen ska förstöras. De två ministrarna har suttit i krismöten dygnet runt på Hotel Intercontinental i Genève, följda av ett massivt pressuppbåd.

Båda såg trötta men nöjda ut på presskonferensen när avtalet presenterades. På särskilt strålande humör var Sergej Lavrov som direkt efter presskonferensen satte sig i solen på hotellterassen, beställde in en flaska whisky och skålade högt och glatt med den ryska delegationen. Strax innan presskonferensen sade den ryske utrikesministern till SvD att mötet med Kerry varit ”alldeles utomordentligt bra”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons