Analys

Sara Lomberg:Framgångsvägar

För att nå dit man vill räcker det inte med talang, ambition och goda resultat. Det handlar mycket om att vara gatusmart och kunna spela spelet. Här är tre aktuella aspekter på det.

Publicerad
Annons

1. Snälla tjänar minst och samarbeter bäst
Resultaten från studien ”Do nice guys -and gals- really finish last?” blev en artikel i Wall Street journal och har sedan spridits i världens medier. Den mångåriga och breda studien visade att medarbetare som själva rankar sig högt på ”snällhetsskalan” halkar rejält efter i lönetrappan. Tydligast var det bland männen där de snällaste tjänade 18 procent mindre än de tuffaste - som alltså klättrat högre och kanske framförallt lyckats bättre i löneförhandlingarna. ”Men skulle du följa en sådan person?” frågade ledarskapsforskaren Robert B Kaiser på Assesios arbetspsykologiska konferens i veckan. Han pekade på den ständiga förväxlingen mellan position och ledarskap och lyfte upp forskning som visar att fuskare (cheaters) klarar sig bättre än samarbetsinriktade personer i en grupp, men grupper av samarbetsinriktade personer klarar sig bättre än grupper av fuskare. Gruppen, och därmed företaget, presterar bättre med äkta ledare ombord.

2. Alla skulle vinna på kurser i lobbying
På samma konferens lyfte trendanalytikern Kjell Lindström fram lobbyismens kritiska betydelse i våra moderna, oerhört komplicerade organisationer. Vi har nätverk, matriser, flödesprocesser, projekt och hierarki - allt i samma organisation. Som styrs av ägare/börs, it-system och standardisering. Av alla metaforer som finns för en organisation, konstaterar han att den politiska arenan kanske är den mest passande – en arena för individer med uttalat olika mål . Och för att klara sig bra där behöver man vara en duktig lobbyist. Lobbying är något som många mellanchefer och projektledare ägnar en stor del av sina dagar åt. Men hur många kurser i lobbyism skickar företagen sina anställda på?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons