Recension

Anna von HausswolffBombastisk von Hausswolff på Dramaten

Anna von Hausswolff
Anna von Hausswolff Foto: Anders Nydam

Anna von Hausswolffs konsert på Dramatens stora scen är tillräckligt dyster och bombastisk för att tankarna ska dra sig till det teatrala. Men det nedtonade uttrycket är minst lika starkt, skriver Dan Backman.

Publicerad
Annons

Det råder förvirring kring genrebestämningen av Anna von Hausswolffs musik. När musikåret 2015 nu prisas i diverse galor har hon nominerats såväl i rock och pop som metal. Samtliga genrer är, med alla sina underavdelningar, mer eller mindre relevanta som markörer fast tagna var för sig blir de ofullständiga.

När Anna von Hausswolff och hennes band inleder konserten på Dramatens stora scen, inför en utsåld salong, krånglar de till frågan ytterligare genom ett sökande anslag som har mer med impro och konstmusik att göra. Med metallisk bjällerklang, dovt mullrande bas och elgitarrer spelade som vore de vilsna mandoliner beredes en väg för "Discovery", den låt som också inleder det senaste albumet "The Miraculous". Hotfullt köttiga ackord på en synt som programmerats till en punkt mellan hammond och piporgel tar upp musiken till en bombastiskt progrockig nivå med eskapistiska melodislingor direktimporterade från 70-talet. Över det Anna von Hausswolffs demoniskt mässande sång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons