Analys

Ojämnt krig om stadsrummet

Någon måste prioriteras bort – bilen eller cykeln. Det finns bara ett givet utrymme att dela på i stadsrummet. Dan Hallemar ställer bilstaden Stockholm mot cykelstaden Köpenhamn.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Cykeln far mellan två rader av bilar, det är smalt, kanske en meter. Mina dubbdäck slirar, avgasröken blandas med munröken. Jag girar ner mot rödljuset där vi alla stannar. Det är ett krig om utrymme. Det händer att jag bryter mot lagen.

Särskilt förra året. Det snöade mycket mer den vintern, om ni minns. Cykelbanorna var täckta av spårig snö och is, omöjliga att använda. Jag bröt mot Trafikförordningens sjätte paragraf: ”Cyklar och tvåhjuliga mopeder klass II skall vid färd på väg föras på cykelbana om sådan finns.” Jag styrde ut på bilvägen, som låg gråsvartmoddig men snöröjd. Jag har cyklat i Stockholm varje vinter de senaste tio åren. Armbågskampen med raderna av bilar hör till vardagen. I sin avhandling ”Vélomobility. A critical analysis of planning and space” kallar Till Koglin det för en maktkamp och använder Zygmunt Baumans begrepp ”space wars”, ett krig om stadsrummet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons