Storebror och lillasyster kan lära av varandra

Publicerad
Annons

Storebror och lillasyster:
Ofta en idealisk kombination. Om det är tre, fyra år mellan syskonen har storebror fötts till en given ledarställning och behöver inte lägga så mycket energi på att försvara sin position. Eftersom han aldrig behövt kämpa för makten riskerar han visserligen att inte bli särskilt uthållig, men å andra sidan gör umgänget med systern honom till en hänsynsfull lyssnare som får lätt att samarbeta med kvinnor.
Lillasystern lär sig å andra sidan tidigt att förstå den manliga världen. Hon blir ofta självständig, tuff och modig – samtidigt som hon godtar broderns ledarställning och får trygghet genom hans beskydd.

Storasyster och lillebror:
Storasystern blir ofta moderlig och tar tidigt hand om sin yngre bror. Risken är att hon sätter hans behov före sina egna, men å andra sidan har hon något att vinna på sitt ansvarstagande: Det är hon som bestämmer.
Medan storasystern alltså lätt intar rollen som extramamma, blir en lillebror till en storasyster ofta väldigt mycket ”lillebror”. Han har tidigt lärt sig att spela hjälplös och riskerar att bli lite bortskämd.
Samtidigt är han en uppskattad arbetskamrat. Genom umgänget med systern har han blivit bra på att lyssna, diskutera och samarbeta. Han är ingen machotyp, utan slåss hellre med ord än knytnävar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons