Hjärtrusning kan ha påverkat Jussi Björlings röst

Jussi Björling led av hjärtrusningar och hans hjärta slog stundtals 200 slag i minuten visar en studie av hans journaler som hjärtspecialisten Mårten Rosenqvist har gjort. Hjärtproblemen kan vara en förklaring till att operagiganten ibland ställde in och ofta drabbades av stämbandsproblem. Men både obduktionsprotokollet och polisutredningen kring den världsberömda tenorens död är spårlöst försvunna.

Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

Mårten Rosenqvist är professor vid hjärtkliniken på Södersjukhuset och träffar ofta patienter som drabbas av hjärtrusningar, att hjärtat slår snabbare än normalt och man får andnöd, blir hes och ibland till och med svimmar. Operalegenden Jussi Björling hade ibland problem med rösten och ställde då och då in föreställningar under sin karriär. Ibland tappade han rösten helt, som under en föreställning av Tosca med Birgit Nilsson 1958.

Björling fick ofta kritik i medierna för sina hastigt inställda föreställningar – både alkoholproblem och scenskräck i kombination med prestationsångest sades vara förklaringarna till hans ibland plötsliga frånvaro. Att han hade hjärtproblem har beskrivits i flera biografier, något som också gjorde hjärtspecialisten Mårten Rosenqvist nyfiken. Med hjälp av Björlings anhöriga fick han tillgång till världsstjärnans journaler och de EKG-undersökningar som gjordes bara några veckor före hans sista konsert. Jussi Björling hade sökt läkarhjälp för hjärtproblem på Röda Korsets sjukhus i Stockholm och var inlagd några dagar i augusti. Resultatet av Rosenqvists studie publiceras i
Läkartidningen och enligt honom finns det nu ytterligare en förklaring till världstenorens stämbandsproblem utöver de alkoholproblem som ofta lyfts fram.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons