Recension

Upptäckten av currywurstenTysklands historia är korvens

SKRÖNA Uwe Timms charmerande roman om currywurstens uppkomst är en briljant förevändning för att berätta om tysk efterkrigshistoria. Det nya förlaget Thorén & Lindskogs utgivning lovar gott, skriver Martin Lagerholm som också har läst Ralf Rothmanns Mjölk och kol.

Martin Lagerholm
Publicerad
Annons

Den godaste currywurst jag någonsin ätit slank ned vid ett mobilt gatukök på Unter den Linden i Berlin för ett femtontal år sedan. Hade jag varit litet äldre och istället blivit korvsugen i Hamburg, hade jag kanske råkat köpa läckerbiten i den nu sedan länge döda Frau Brückers korvkiosk på Grossneumarkt i stadens hamnkvarter. Eller är hon bara en fiktiv figur? Legenden säger i alla fall att det var denna Brücker som av en slump uppfann currywursten strax efter kriget. Åtminstone om man får tro den Hamburgfödde författaren Uwe Timm. I hans charmerande berättelse ”Upptäckten av currywursten” (1993), med inslag av såväl skröna som självbiografiskt stoff, blir just jakten på sanningen om currywurstens uppkomst en briljant förevändning att skildra ett stycke tysk historia om Tredje rikets undergång och de första fredsårens umbäranden.

I berättelsens centrum alltså denna Frau Brücker, som en av krigets sista skälvande dagar i maj 1945 stöter på en ung sergeant i tyska flottan och tar med honom hem till sin torftiga lilla våning mitt i ett ödelagt Hamburg. Efter att ha tillbringat natten tillsammans väljer han att stanna hos henne istället för att återgå till sitt förband, och förvandlar sig därmed till desertör. Hon är i 50-årsåldern och han hälften så gammal. De inleder ett kärleksförhållande, och som fanflykting måste han tills kriget är över hållas gömd i lägenheten för att undgå arkebusering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons