ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Varför vill de slåss?

Ur tv-serien ”Kingdom”.
Ur tv-serien ”Kingdom”. Foto: Endemol Shine Studios/ DirecTV

Filmer, böcker, dataspel – åtskilliga titlar om kampsporten mixed martial arts (MMA) har släppts under senare år. Många är dokumentära och för­söker svara på frågan om vad som driver utövarna. Här är några av de mer uppmärksammade titlarna.

Angelica Risberg, Simon Löfroth
Uppdaterad
Publicerad

Filmen ”Warrior” hyllades när den kom 2011. The New York Times beskrev den som en studie i manliga svettiga kroppar i rörelse, och maskulina känslor i uppror – men med en förvånande poesi och finess. Enligt NYT recensent slåss man i filmen för att ”every other way of being a man has been compromised, undermined or taken away”. I tillfogandet och accepterandet av smärta finner filmens män mening.

Tv-serien ”Kingdom”, vars andra säsong börjar sändas i USA i oktober, är en amerikansk dramaserie från 2014. Serien handlar om en familj som äger ett mixed martial arts-gym i Venice i Kalifornien men också om gymmets medlemmar. Serien lyfter fram känslan för sporten, men handlar också om missbruk och relationer.
I Sverige har serien gått att se under våren bland annat i TV4 Play Premium. Från 13/9 sänds den i repris. I vinter sänder de säsong två av serien.

Laddar…
Mer från Startsidan