Fler anställda men samma pris på maten

Krögarna på en av Stockholms krogtätaste gator och tre av huvudstadens största krogkungar tänker anställa, men vare sig kunder eller krögare tror egentligen på lägre priser. Effekterna av sänkt krogmoms är tveksamma menar kritikerna – ändå är det den dyraste reformen som finansminister Anders Borg väntas presentera i budgeten.

Publicerad
Nino Armoni, ägare XOXO (Rörstrandsgatan 15), Raw (Rörstrandsgatan 9), Levinskys (Rörstrandsgatan 9), och Bebe (Rörstrandsgatan 15), samt flera andra restauranger runt om i Stockholm: 
”Vi kommer absolut anställa fler om jag får behålla lite mer av vad vi får in, allt utöver går rätt in i verksamheten så att vi kan växa. Jag har ett hundratal anställda i mina restauranger men det har blivit tuffare att tjäna pengar och det har blivit svårare att satsa. Priserna sänker vi på sikt, man får avvakta och se hur andra gör.”

Nino Armoni, ägare XOXO (Rörstrandsgatan 15), Raw (Rörstrandsgatan 9), Levinskys (Rörstrandsgatan 9), och Bebe (Rörstrandsgatan 15), samt flera andra restauranger runt om i Stockholm: ”Vi kommer absolut anställa fler om jag får behålla lite mer av vad vi får in, allt utöver går rätt in i verksamheten så att vi kan växa. Jag har ett hundratal anställda i mina restauranger men det har blivit tuffare att tjäna pengar och det har blivit svårare att satsa. Priserna sänker vi på sikt, man får avvakta och se hur andra gör.”

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Ulf Johansson, ägare Toy Kök & Bar (Rörstrandsgatan 11):
”Jag kommer kunna jobba mindre, i dag är det långt mer än heltid. Jag har redan tänkt anställa en tjej två dagar i veckan från januari så jag kan vara mer med familjen. För branschen är det bara bra, de flesta förstår inte vilket slit det är att driva restaurang. Priserna kommer jag inte sänka men heller inte höja.”

Ulf Johansson, ägare Toy Kök & Bar (Rörstrandsgatan 11): ”Jag kommer kunna jobba mindre, i dag är det långt mer än heltid. Jag har redan tänkt anställa en tjej två dagar i veckan från januari så jag kan vara mer med familjen. För branschen är det bara bra, de flesta förstår inte vilket slit det är att driva restaurang. Priserna kommer jag inte sänka men heller inte höja.”

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Sinan Kinik, delägare Två, (Rörstrandsgatan 9A):
”Det blir en morot för mig att göra vår verksamhet bättre, vi kanske kan anställa någon så jag inte behöver jobba sex dagar i veckan och aldrig ta semester. På sikt blir det nog billigare för konsumenten. Arbetsgivaravgifterna och all byråkrati är andra problem för småföretagare.”

Sinan Kinik, delägare Två, (Rörstrandsgatan 9A): ”Det blir en morot för mig att göra vår verksamhet bättre, vi kanske kan anställa någon så jag inte behöver jobba sex dagar i veckan och aldrig ta semester. På sikt blir det nog billigare för konsumenten. Arbetsgivaravgifterna och all byråkrati är andra problem för småföretagare.”

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Shahroukh Haidary, delägare I Cinque Sensi (Rörstrands- gatan 23):
”Vi kanske kan ta in någon på deltid för att själva slippa jobba hela tiden. Vi kommer nog inte sänka priserna, det kräver att våra leverantörer sänker priserna och det har jag inte sett något av, råvarorna har bara blivit dyrare. Vi har inte rört priserna på flera år, trots att vi borde. Ibland känns det nästan som att jag jobbar gratis, det är svårt att hinna med familjen.”

Shahroukh Haidary, delägare I Cinque Sensi (Rörstrands- gatan 23): ”Vi kanske kan ta in någon på deltid för att själva slippa jobba hela tiden. Vi kommer nog inte sänka priserna, det kräver att våra leverantörer sänker priserna och det har jag inte sett något av, råvarorna har bara blivit dyrare. Vi har inte rört priserna på flera år, trots att vi borde. Ibland känns det nästan som att jag jobbar gratis, det är svårt att hinna med familjen.”

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Mortza Borzoo, ägare Aquila Pizzeria, (Rörstrandsg 10):
”Vi kommer nog att anställa för att få avlastning i köket, jag jobbar varje dag och så är det för ganska många här på gatan, man har inte råd med personal och måste jobba mycket själv. Priserna vet jag inte, det tror jag inte.”

Mortza Borzoo, ägare Aquila Pizzeria, (Rörstrandsg 10): ”Vi kommer nog att anställa för att få avlastning i köket, jag jobbar varje dag och så är det för ganska många här på gatan, man har inte råd med personal och måste jobba mycket själv. Priserna vet jag inte, det tror jag inte.”

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

Rörstrandsgatans restauranger och kaféer är fulla med folk en solig lördagseftermiddag. Men krögarna vi pratar med menar att verksamheten bara går ihop om man jobbar själv eller har hjälp av familj sju dagar i veckan, helst med så lite personal som möjligt. En halvering av krogmomsen är välkommen, samtliga som SvD pratar med tänker anställa efter årsskiftet.

Även de stora jättarna tänker förstärka bemanningen – Vimal Kovac, vd för Stureplansgruppen med några av de mest kända stockholmskrogarna i sitt stall tror att den nya krogmomsen blir ett uppsving för hela branschen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons