Hätsk nej-kampanj i Schweiz

Schweiz relationer med EU står på spel när schweizarna idag röstar om att även låta rumäner och bulgarer arbeta och bo i alplandet. Ett nej kan få ödesdigra konsekvenser för Schweiz och negativa följder för EU i ekonomiska kristider.

Publicerad
Annons

Folkomröstningar är rutin i Schweiz, men denna gång är det en ovanligt viktig omröstning. Redan 2002 öppnade schweizarna arbetsmarknaden för de 15 ”gamla” EU-länderna som del av en uppsättning bilaterala avtal med unionen. Tre år senare utvidgades den fria rörligheten till EU-länderna i Östeuropa. Nu är det dags att även öppna porten för de senaste EU-tillskotten Rumänien och Bulgarien, samt bekräfta att man vill fortsätta tidigare avtal.

Men det är en laddad fråga. EU-länderna som hittills fått tillträde är tämligen okontroversiella; de runt 600000 EU-medborgare som arbetar i Schweiz har bidragit till att stimulera landet ekonomiskt och kulturellt. De 400000 schweizare som bor i EU-länderna har upplevt påtagliga administrativa lättnader och bättre möjligheter att studera och arbeta inom EU. Så långt tycks samarbetet vara lyckat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons