KI anställde Macchiarini trots brottsmisstankar

Redan när Paolo Macchiarini skulle anställas 2010 så var han omskriven i italienska medier. Orsaken var att det riktades allvarliga brottsmisstankar mot honom.

SvD kan avslöja att KI kände till den besvärande situationen, men valde ändå att anställa honom. Dessutom sökte KI skriftligt stöd hos en som förespråkade Macchiarini.

Uppdaterad
Publicerad
Paolo Macchiarini visar upp den konstgjorda luftstrupen på en presskonferens i USA 2013.

Paolo Macchiarini visar upp den konstgjorda luftstrupen på en presskonferens i USA 2013.

Foto: David Zalaznik/TT
Annons

2010 när Paolo Macchiarini skulle anställas av KI så var han omskriven i italienska medier. Orsaken var att patienter där hävdade att Macchiarini erbjudit sjuka personer privata operationer. Det har i italiensk media rapporterats att KI-kirurgen erbjudit vård till patienter för kostnader uppemot 130 000 euro. Där omnämns bland annat bedrägerimisstankar, och anklagelser om att han ska ha vilselett patienter.

Känt är också att Macchiarini 2012 greps direkt efter en operation på Careggi universitetssjukhus i Florens, och att han senare sattes i husarrest. Allt var kopplat till anklagelserna från 2010. Ingen dom har ännu fallit i Italien, men fallet är fortfarande pågående.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons