Karibiens svenskö

SÅ IN I NORDEN LYXIGT Det har gått 128 år sedan Sverige avslutade sitt koloniala äventyr i Västindien. Men på den exklusiva ön Saint Barthélemy lever svenskminnet vidare med svenska symboler och gatunamn. Tillsammans med förstklassiga hotell, trendiga barer och fransk gastronomi lockar skönheten, lugnet och integriteten. Den gamla svenskön har allt, även 22 stränder. Kritvita.

Publicerad
Annons

St Barth är en pluttö. Det tar bara en timme att köra runt den bergiga landplätten. Förbi stränder och fashionabla butiker. Förbi svenska flaggor och lyxiga villor. Överallt är det klanderfritt rent. Ingen fattigdom, ingen smuts. Smala cementvägar slingrar sig fram mellan de små byarna, brant upp och lika brant ner. Då och då måste man helt enkelt stanna till och njuta av den hisnande utsikten över vad som måste vara Karibiska havets turkosaste vatten. Det är lätt att förstå dem som förälskar sig i St Barth. Skönheten, lugnet och integriteten. Den franska gastronomin, de förstklassiga hotellen och de trendiga barerna. Allt finns här. Och så stränderna förstås. 22 stycken. Kritvita.

– Välkommen till den svenska kolonin, säger Marius Stakelborough, på väl inövad svenska. Han står i dörren till sin bar Select och jag vågar svära på att alla svenskar som besöker ön också besöker Marius bar på Östra Strandgatan i huvudstaden Gustavia. Väggarna är fullklistrade med svenska dekaler. Dalahästar och svenska
flaggor syns överallt och på väggen hänger flera bilder på kungen. Bland annat bilden då Marius besöker kungen på slottet i Stockholm 1977 och bilden då kungafamiljen besöker Marius på St Barth tio år senare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons