Recension

Waltz with BashirWaltz with Bashir - Trauma i genial form

OSCARSNOMINERAD. Den israeliska animerade dokumentären Waltz with Bashir har väckt berättigat uppseende var den än har visats sedan sin premiär i Cannes förra året. På söndag kan den vinna en Oscar i kategorin bästa utländska film.

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Ett gäng blåsvarta hundar med hotfullt glimmande ögon och käftar rusar fram på en nattlig gata över vilken en svavelgul himmel välver sig. Så börjar Waltz with Bashir. Det visar sig vara en återkommande mardröm som en av Ari Folmans medsoldater drömmer efter att ha varit med om Israels invasion av Libanon den 6 juni 1982. Kriget började efter att den israeliska ambassadören i London utsatts för ett mordförsök och PLO (felaktigt) anklagats för dådet.

Att ingen kommit på detta geniala grepp tidigare, tänker man, att göra en animerad dokumentär, där man kan iscensätta drömmar och minnen utan att begränsas av tillgången på arkivmaterial eller efterkonstruktioner. Man kan också vända på resonemanget. Utan denna fria form hade Folman säkert inte kunnat tränga så djupt ned i sitt och sina generationskamraters gemensamma trauma.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons