Chatt med överläkare Mats Humble
På tisdagen skrev SvD om en ny Harvardstudie som kopplar samman risken för depression med konsumtion av inflammationsdrivande mat: socker, vitt mjöl och margarin. Överläkare och psykiatriker Mats Humble svarar här på läsarnas frågor om rön kring mat och hälsa.
18:05 Hej och välkomna till chatten med Mats Humble. Vi kör alldeles strax igång – fortsätt gärna ställa era frågor.
18:06 Nils K:
Jag förstår att det är svårt att förenkla men kan man ändå göra ett försök att sammanfatta t.ex. med att säga att forskningsrönen stämmer väl med ”stenålderskost”? Eller kanske närmare ”medelhavsdiet”? Eller kanske en kombination av dessa? :-)
Mats Humble:
Det stämmer inte riktigt, eftersom ”rött kött” hamnade bland de födoämnen som ökar inflammation och därmed bidrar till depression. Troligen beror köttets negativa effekter åtminstone delvis på tillagningen, grillat är troligen mycket värre än ”långkok”, som kanske inte alls bidrar. En gammal tumregel bland hälsoivrare har varit att undvika ”vitt socker och vitt mjöl”. Det stämmer också ganska bra.