Frågor och svar om nya regler för ungdomsfotbollen

Publicerad
Annons

Nästa år införs nya regler för ungdomsfotbollen i Stockholm. SvD svarar på fem frågor om det nya föreningscertifikatet.
1Vad kommer att förändras?
Alla klubbar måste ha ett certifikat för att få spela i S:t Erikscupen i fortsättningen. För att få det förbinder de sig att följa start- och spelgarantin, reglerna om nolltolerans (mot exempelvis svordomar på planen) och att inte värva spelare under 15 år. Om de inte skriver på får lagen inte vara med.
2Vad innebär förbudet mot värvningar?
Att en klubb inte får försöka värva spelare under 14 år genom att aktivt ta kontakt med spelaren eller föräldrarna. Däremot är det förstås fritt fram för normala övergångar där barnet eller föräldrarna själva kontaktar en annan klubb.
3Startgaranti – vad är det?
Att alla spelare som kallas till match också någon gång under året – och helst regelbundet – ska få vara på planen från avspark. I dag får 35 procent av barnen aldrig vara med i startuppställningen. Dessutom slopas all tabell- och resultat- räkning i sjumanna- fotbollen nästa år.
4Spelgarantin då?
Den som kallas till en match ska också få spela fotboll. Var tredje spelare har någon gång råkat ut för att ha bänkats en hel match. Därför rekommenderas max tre avbytare i sjumanna och max fem i elvamanna.
5Vem ska kontrollera att klubbarna följer detta då?
Det är högst oklart. Ansvaret vilar på styrelserna i klubbarna – men i praktiken kommer det nog att bli föräldrarna som ska hålla koll på att barnen inte bänkas hela matcher eller aldrig får starta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons