Starka krav på ny roll för kungen Flera KU-ledamöter ifrågasätter om Carl XVI Gustaf ska vara ordförande i utrikesnämnden

Massiv kritik riktas mot kung Carl Gustaf från riksdagens konstitutionsutskott. Flera ledamöter vill begränsa kungens roll, andra kräver en ursäkt och en majoritet vill ha större insyn i hans ekonomi.

Publicerad
Annons

I dag på förmiddagen träffas kung Carl Gustaf och statsminister Göran Persson på Slottet. Då ska kungen förklara vad han menade med lovorden av öppenheten i diktaturstaten Brunei.
Kungen och drottningen kom från ett varmt Bangkok och landade i går förmiddag på ett snöigt och kallt Arlanda. Där möttes de genast av hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg men valde sedan att tiga om Bruneiaffären under onsdagen. Enligt presschefen vill kungen först läsa vad som skrivits i svenska tidningar innan han svarar på frågor.
I riksdagen har hanteringen av resan till Brunei redan lett till en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott (KU) men frågan växer. Vänsterpartiet krävde på onsdagen en särskild riksdagsdebatt om Bruneiaffären och om statschefens ställning.
I KU får kungen kritik från flera håll. SvD pratade i går med 14 av de 17 ledamöterna i utskottet.
Många socialdemokrater vill att utrikesnämnden, där kungen och partiledarna sitter, ska läggas ned.

De socialdemokratiska ledamöterna Helene
Pettersson, Barbro Hietala Nordlund, Anders Bengtsson och Pär Axel Sahlberg ifrågasätter alla kungens roll i utrikesnämnden. De får medhåll över blockgränsen och i vänsterpartiet:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons