EU-kommissionen får vetorätt om gränskontroller

En lagändring ska ge EU-kommission vetorätt om de enskilda medlemsländernas gränskontroller. Förslaget väntas komma inom ett par veckor och är en direkt reaktion på det danska beslutet om skärpt gränsbevakning.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Det är den tyska dagstidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung som uppger att EU-kommissionen förbereder en lagädring som ska minska eller helt ta bort EU-ländernas suveränitet att styra över gränskontrollerna. I vilket fall ska det enskilda medlemslandet inte ensamt kunna besluta om vilka kontroller som ska göras utmed de egna gränserna. Förslaget ska läggas fram under september av den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Bakgrunden är förstås det beslut som den danska regeringen tvingades till av Dansk Folkeparti under våren om hårdare gränskontroller. Skälet påstods vara att möta den gränsöverskridande kriminaliteten med narkotika och vapen. Men beslutet utlöste kraftiga reaktioner från EU, från såväl kommissionens ordförande José Manuel Barroso som Cecilia Malmström. De anser att de extra kontrollerna som Danmark gradvis ska införa till 2014 står i strid med Schengen-avtalet och EU-traktaten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons