Glögg spetsad med rom eller whisky inte glögg

Nya regelverk inom EU gör att vinglögg bara får innehålla smaksatta råvaror från druvor. Sprit från sockerrör och sädeslag får därmed inte heta glögg längre. Systembolaget har redan agerat.

Publicerad
Leif R Jansson / TT
Foto: Leif R Jansson / TT
Annons
Leif R Jansson / TT
Foto: Leif R Jansson / TT
Foto: Leif R Jansson / TT

Efter att den här texten publicerades har reglerna klargjorts. Det har framkommit att EU-reglerna är misstolkade och att spetsad glögg fortfarande godkänns som just glögg. Det är fullt tillåtet att spetsa starkvinsglögg med både rom, whisky och calvados.

– Hela regelverket kring detta med aromatiserade drycker handlar om att skydda det traditionella och att använda riktiga råvaror, man ska helt enkelt få den produkt man förväntar sig. En svensk vinglögg ska inte i huvudsak smaka till exempel hallon – istället går det då alldeles utmärkt att kalla det för hallonglögg, säger den före detta EU-parlametarikern Carl Schlyter som var med och förhandlade fram glöggreglerna till SvD.

Nu ska det bli ordning reda på den svenska glöggen i ett europeisk sammanhang. Vår favoritdryck i december går nu under nya förordningar – samma som gäller för aromatiserade viner inom EU. Det betyder att vinglögg endast får vara en druvbaserad dryck med tillsatta kryddor. För den vanliga vinglöggen gäller nu att den endast får framställas av rött eller vitt vin. Den ska ha smaksatts med i huvudsak kanel och/eller nejlika. Alkoholhalten får inte understiga sju procent.

För starkvinsglöggen är det lite friare. Där får alkohol tillsättas – under förutsättning att alkoholen är destillerad på druvmust. Därmed kommer inte den tidigare så populära Trestjärniga Blossaglöggen spetsad med rom eller whisky vara tillåten som glögg. Alla glöggord och referenser till glögg måste tas bort på dessa etiketter.

Däremot kan den trestjärniga starkvinsglöggen spetsad med cognac finnas kvar då cognac är druvbaserad. Den går nu under namnet Blossa Trestjärnig Guld. Den tidigare glöggvarianten med rom heter nu Blossa Trestjärnig Silver – men finns inte under kategorin glögg. Den ligger istället i beställningssortimentet som en uppspritad dryck.

Även den calvadosspetsade starkvinsglöggen måste byta namn och flytta till beställningssortimentet. Dock finns ännu rariteter kvar i ett antal butiker – Saturnus 1893 Äppelglögg med Calvados – som blivit kvar från förra året.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons