Äppeljippon i höst
Äpplet gör comeback som den typiska svenska höstfrukten och uppmärksammas med en rad jippon.
Söndag den 25 september firas till exempel Äpplets dag på Värmdö musteri under ledning av pomologerna Anna-Stina Andersson och Viveka Sponge, som ska hjälpa besökare att sortbestämma sina äpplen.
Den 25 september ordnar Rosenhill på Ekerö en 2 timmar lång kurs i konsten att göra cider. Man lär sig bland annat vilka äpplen man ska välja, vilken utrustning som behövs och hur man jäser musten till cider.
Den 2 oktober är det dags för Äppelfabrikens Äppelpajtävling. Bidragen ska lämnas in klockan 13 och vinnaren utses några timmar senare. I juryn sitter bland andra Ingrid Rogblad, sensoriker på Vin & Sprit.
Fredagen den 25 november kl 19.00 står frukten i centrum igen när Äppelfabriken släpper årets version av sin äppelglögg.
Rosenhill, Ekerö. Öppet kl 11–17 tisdag t o m söndag till den 31 oktober. Tel 08–560 200 60. Här finns även självplock av äpplen, ca 40 olika sorter.
www.rosenhill.nu
Äppelfabriken, Färingsö. Äppelmusten pastöriseras och tappas upp på miljövänlig bag in box. Minst 50 kilo äpplen krävs. Tid bokas via hemsidan.
www.appelfabriken.se
Värmdö musteri, Ingarö. Lördagar och söndagar kl 9-14 kan man vara med och göra sin egen must. På vardagar lämnar man in frukten och hämtar den färdiga musten senare. Tel 070-857 12 00.
www.varmdomusteri.se
Anna-Britta Ståhl