ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

70-talets mat. Från flygande Jacob till Hawaiikassler

70-talet på menyn

KÖKSNOSTALGI. Kycklingen smaksattes med banan och halvfabrikat skulle ge husmor frihet. 70-talet har inte rykte om sig att vara matlagningens förlovade decennium men det fanns ljuspunkter, konstaterar Mats Gellerfelt.

Mats Gellerfelt
Uppdaterad
Publicerad

Alla tidevarv och epoker får sina eftermälen. Alla är de märkligt igenkännbara, vilka kulturfenomen det än må röra sig om: kläder, musik, mat, konst, arkitektur. Jag har ofta undrat hur det kommer sig att sådana företeelser tycks uppstå samtidigt på olika platser, och försvinna samtidigt. När blir barockmusiken just det, och när upphör den att vara det och ersätts av andra stilar?

Tag 70-talet – på fotografier från tiden ser man omedelbart att det rör sig om just de åren. Herregud, så man såg ut! (Jag visade min dotter ett foto på mig och hon kommenterade: Cool, det är retro.) De utsvängda brallorna, de jättelika skjortkragarna, de gigantiska kavajslagen och, som en paradox, ofta kavajer med getingmidja. Det enda i klädväg som inte var överdimensionerat var fotbollsspelarnas minimala byxor och tröjor. Sedan toppade man med hiskeliga frillor och megapolisonger.

Laddar…