Hur får jag tag på hel strömming till jul?

SvD:s Ingrid Eriksson besvarar dina frågor om matlagning.

Ingrid Eriksson
Publicerad
Annons

Vinn boken

Vi lottar ut fem exemplar av
Smörgåsbord av
Gert Klötzke och Niclas Wahlström (Bokförlaget Max Ström). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 4 december.
Märk mejl eller vykort med
Smörgåsbord.

Foto: FANNY BERGENSTÖM
FANNY BERGENSTÖM
Foto: FANNY BERGENSTÖM

Ny kokbok: Sött, sweet, dulce

Recept ur Anna och Fannys nya kokbok. Sagolikt god granat- och apelsinsallad. En vacker fruktsallad med mycket smak.
Till receptet.

Till alla 6 smakprov ur kokboken.

Annons
Annons

Fråga:

Hur hitta hel strömming?

Varför är det så fruktansvärt svårt att få tag på hel, orensad strömming till jul. Förra året gick det inte alls, så då blev det ingen kryddströmming på julbordet, till stor besvikelse för fler än mig. Jag har försökt göra kryddströmming på filéer, men det gick inte, de blev hårda och oätliga. Eller finns det möjligen något kryddströmmingsrecept som är anpassat till filéer?

Eva på Södermalm

Svar:

Att det är svårt att få tag på hel strömming har flera orsaker. Strömmingen som levereras till Stockholmsområdet kommer i första hand från fiskarna vid södra Norrlandskusten och där har tillgången på strömming minskat. En annan orsak är att konsumenterna inte efterfrågar så mycket hel strömming. Dessutom sker fisket ofta från mindre båtar som är känsliga för väder och vind och inte kan gå ut när det är dåligt väder.

Men om bara vädret har tillåtit båtarna att gå ut, så levereras det en del hel strömming till Stockholmsområdet. Fisket sker i allmänhet under helgen och det är störst chans att få tag på hel strömming i butikerna på måndagar. Det är dock inte alla butiker som tar hem hel strömming, även om det finns att få tag på, så det är bäst att stöta på och eventuellt beställa.

I ett vanligt kryddströmmingsrecept läggs den rensade fisken med ryggbenet kvar först i en ättikslag. Därefter får den rinna av och varvas sedan torr med socker och kryddor i en burk. Om man istället använder filéer blir strömmingen mycket riktigt alldeles för hård. Det man kan prova är att göra en lag på ättiksprit, socker och vatten och sedan lägga i salt och de kryddor man vill ha. Det blir definitivt inte samma resultat som med hel torrlagd strömming men kan fungera som substitut.

Svenske kockens kryddströmmingtasteline.commatfragan@svd.semailto:matfragan@svd.se
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons