Utnyttja kajnivån istället

DEBATT. Protesterna är tydliga och befogade, skriver fyra arkitekter i ett svar på Olof Hultins debattartikel om nödvändigheten att se möjligheterna i Slussenprojektet.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Runt om i Sverige har stadsbyggandet tagit en ny riktning som inte minst berör vattennära lägen. Kajer och industriområden konverteras och utvecklas. Internationellt är förebilden Docklands i London men även Medelhavskonceptet som vi ser det i Barcelona och längre tillbaka i Nice. I London är Tate Modern nu en etablerad succé inrymd i gamla före detta Bankside Power Station. Den som besöker det nya Fotografiska museet vid Stadsgården i Stockholm ser genast parallellen till hur även den stockholmska kaj- och vattenmiljö kan utvecklas. Kajens nivå, någon eller ett par meter över havsytan, är i realiteten det som binder samman Stockholms inre: Skeppsholmen, Norrmalm, Djurgården, Riddarholmen etcetera. Det är också på kajnivån den uppenbara traditionen finns att förlägga byggnader.

Av detta skäl och flera andra, bör det ifrågasättas om Södermalms torg är den bästa platsen för en publik byggnad vid Slussen, vilket Olof Hultin tycks mena i sitt inlägg 31/5. En byggnad här blir dominant och onaturlig. Frågan är om ens den skickligaste arkitekt kan hantera läget – utspelet skulle behöva hållas tillbaka.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons