Analys

Förtroendet åter rubbat för UBS

Förtroendet för Schweiz forna prestigebank UBS är åter rubbat. Nyheten om det gigantiska bedrägeriet är en svår smäll för banken och vd:n Oswald Gruebel som skulle rädda detta sjunkande skepp.

Publicerad
Annons

Gårdagens skriftliga uttalande från UBS var korthugget och sammanbitet: UBS har upptäckt en förlust orsakad av otillåten handel. Saken utreds fortfarande, men UBS uppskattar att förlusten av handeln uppgår till två miljarder schweizerfranc. Nyheten om att en 31-årig man gripits i London mitt i natten för den otillåtna handeln spreds som en löpeld över världen. UBS-aktien rasade med 9 procent på börsen i Zürich. Katastrofen var ett faktum.

Att handla bort motsvarande 13,5 miljarder kronor kräver ett ansenligt mått av våghalsighet och ansvarslöshet. Få trodde att det var möjligt bara tre år efter skandalen med Société Générale-svindlaren Jerome Kerviel, som med sina osedvanligt dåliga börsaffärer fick banken att förlora över 46 miljarder kronor. Finns inte bättre säkerhetskontroller och system för riskhantering på plats efter Kerviel-smällen och finanskrisen?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons