Slå av autopiloten och styr dig själv

Stress kan definieras som ett tillstånd vi upplever när de krav som ställs på oss inte motsvaras av vår förmåga att hantera dem. Tretton undersköterskor på Karolinska sjukhuset går just nu en kurs där de ska bli bättre på att hantera kraven, men också få förmåga att minska dem. Medveten närvaro är A och O i programmet.

Anders Haag
Publicerad
Annons

- Slut ögonen. Andas in djupt och andas ut. Släpp ned axlarna. Känn efter hur det känns i kroppen. Spänt någonstans? Tänk dig att du andas genom det spända området
Ylva Engströms stämma klingar mjukt i det ljusa rummet på Medicinhistoriska museet i Stockholm. Tretton undersköterskor från Karolinska sjukhuset, KS, sitter samlade och koncentrerade kring ett ovalt bord, och sjunker allt djupare ned i ett meditativt tillstånd. Syftet är inte att somna, utan bli mer vaken, i nuet.
Undersköterskorna deltar i en åtta veckor lång kurs i förebyggande stresshantering - Att leva i nuet. Utöver träning i avslappning och ett smörgåsbord av övningar i mindfulness (medveten närvaro och acceptans) får deltagarna lära sig om stress, om hur tankar påverkar och om hur man kan bryta negativa tankemönster och ersätta dem med mer konstruktiva.

De träffas en gång i veckan under två timmar. Däremellan har de hemläxor att göra, läxor som framför allt handlar om att öva mindfulness, enskilt och i vardagen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons