”Skadorna inte vårt ansvar”

Bangladesh vill att klimat- mötet i Köpenhamn lägger grunden till en fond som redan nästa år kan börja ge generöst stöd till sårbara och fattiga länder. Och det ska inte handla om lån, ”för vi är inte ansvariga för de klimatskador som drabbar oss”, säger Bangladeshs pre-miärminister Sheikh Hasina.

Johan Myrsten
Publicerad
Annons

Som en av de nationer som är mest sårbara för klimatförändringarna vill Bangladesh se fler initiativ från de utvecklade länderna. Det betonar Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina, vars tättbefolkade land redan drabbats av allt fler översvämningar, allt värre orkaner och tilltagande torka.

Bangladesh är klämt mellan smältande glaciärer i Himalaya i norr och klimatproblem i söder där kustområdena drabbats av ”kolossala tidvattenvågor” och ökande saltinträngning. Enligt en FN-bedömning är Bangladesh i dag ett av världens mest utsatta länder när det gäller översvämningar, tsunamivågor och cykloner. Och om världshaven stiger med en meter riskerar en fjärdedel av landet att översvämmas, uppger premiärministern som själv återkom till makten i januari, efter två års halvmilitärt styre.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons