Løseth: ”Du anklagar mig för korruption”

Vattenfalls ordförande Lars G Nordström uppmanar vd Øystein Løseth att reda ut alla frågetecken om huruvida han fick en extra bonus i samband med köpet av nederländska Nuon. Flera källor uppger för SvD Näringsliv att Løseth, som var vd för Nuon när bolaget köptes av Vattenfall, fått en extra ersättning för den kontroversiella affären. Løseth själv förnekar det och fick ett utbrott när SvD:s reportrar ställde frågor om saken.

Torbjörn Isacson, Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

SvD Näringsliv har under en längre tid granskat statliga Vattenfalls rekorddyra köp av nederländska Nuon. Pengarullningen runt affären har varit enorm. Förutom köpeskillingen på runt 97 miljarder kronor har extra miljardutdelningar skett till säljarna, som en del av avtalet. Notan för finansrådgivarna landade på 443 miljoner kronor bara för Vattenfalls del.

När köpet genomfördes var Vattenfalls nuvarande vd Øystein Løseth vd för Nuon, vilket gör hans ställning speciell. Han var alltså med och förhandlade fram högsta möjliga pris för säljarna, nu är han ansvarig för det köpande bolaget, som i efterhand tvingats skriva ned värdet på sin investering med 15 miljarder kronor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons